Hvorfor opstår mundtørhed?

20 okt, 2017

En tør og ubehagelig fornemmelse i munden og besvær med at synke. Sådan føles mundtørhed, som opstår på baggrund af en reduktion i spytproduktionen. Desuden kendes mundtørhed også på dårlig ånde, som er en hyppig følge af problemet.

Der kan være flere årsager til, hvorfor mængden af spyt i munden nedsættes, men oplever du ofte at være tør i munden, er der god grund til at være opmærksom. Spyt tjener nemlig mange vigtige funktioner, og samtidig er det med til at sikre din mundsundhed og dit generelle velvære.

ÅRSAGER TIL MUNDTØRHED

I gennemsnit producerer et menneske mellem en halv og en hel liter spyt i døgnet. Dette kan synes af meget, men denne mængde er afgørende for, at vi gnidningsfrit og uden problemer kan tale, spise og synke.

Den hyppigste årsag til nedsat spytproduktion og heraf mundtørhed er medicin. Visse medicintyper har nemlig den bivirkning, at de nedsætter produktionen af spyt. Nogle af de præparater, der hyppigst giver mundtørhed, er vanddrivende medicin, astmamedicin, blodtrykssænkende midler samt midler mod allergi. Også strålebehandling kan lede til mundtørhed.

Alder er også en faktor, der kan have betydning for udviklingen af mundtørhed. Jo ældre vi bliver, desto mindre bliver vores spytkirtler, og derfor ses det ofte, at ældre lider af mundtørhed.

BEHANDLING AF PROBLEMET

Inden vi med sikkerhed kan sige, at du lider af mundtørhed, er det nødvendigt at foretage en undersøgelse af spytmængden. På denne baggrund vil vi også kunne vurdere, hvad dit specifikke problem skyldes.

Hvis din mundtørhed skyldes medicinindtag, er det i visse tilfælde muligt at regulere mængden eller typen af medicin, således at der styres uden om denne bivirkning. Dette skal gøres i samarbejde med en læge.

Det, du selv kan gøre for at afhjælpe problemet, er blandt andet at stimulere spytproduktionen ved at tygge tyggegummi og ved at fugte munden med vand eller spray- og mundskyllevæsker. Dog er det vigtigt, at du altid taler med din tandlæge om din mundtørhed, og derfor råder vi dig til at kontakte os, så vi kan afhjælpe dit problem bedst muligt.

5 GRUNDE TIL AT SPYT ER VIGTIGT

  1. Spyt modvirker caries ved at neutralisere syre og opløse samt fjerne madrester.
  2. Spyt er med til at forebygge caries.
  3. Spyt er centralt for din evne til at smage.
  4. Spyt beskytter din munds slimhinder mod blandt andet infektioner, bid og slid.
  5. Spyt slår bakterier ihjel.
Relaterede artikler

Læs også..