Hvorfor opstår paradentose?

28 aug, 2018

HVAD ER PARADENTOSE?

Paradentose er en tandsygdom forårsaget af en betændelsestilstand i det støttevæv, der omgiver tænderne – herunder både i tandkødet og i kæbeknoglen. Betændelsestilstanden medfører, at knoglen svækkes og nedbrydes langsomt, hvilket betyder, at tændernes støttevæv forsvinder med tiden. Hvis en betændelsestilstand ikke behandles, kan den udvikle sig til paradentose. Paradentose opstår ved, at bakterier samler sig i tandkødet. Store mængder bakterier kan give tandkødsbetændelse og paradentose, men hvis man er særligt opmærksom på mundhygiejne, blødning, rødme og tilbagetrukket tandkød, kan man minimere risikoen for paradentose og få behandlet en evt. betændelse i tide. Det er vigtigt at behandle begyndende paradentose, da en fremskreden betændelse kan betyde, at tænderne flytter sig eller bliver løse. Hvis man ikke behandler paradentose, er der derfor forhøjet risiko for tandløshed.

FOREBYG PARADENTOSE MED EN GOD TANDHYGIEJNE

Du kan heldigvis selv gøre noget for at forebygge paradentose. Først og fremmest kan du forebygge tandkødsbetændelse ved en grundig – dog ikke overdrevet – tandbørstning og regelmæssige tandtjek hos egen tandlæge. Derudover er det vigtigt at vedligeholde sit immunforsvar ved at spise sundt og eventuelt tage kosttilskud. Tørhed i mund og slimhinder nedsætter mundens evne til at beskytte sig mod bakterier og andre fremmedlegemer, så sørg for at drikke nok vand i løbet af dagen og vær opmærksom på, at alkoholiske, koffeinholdige og sukkerrige drikke udtørrer munden. Desuden viser det sig, at motion er godt i forebyggelsen af paradentose.

FÅ BEHANDLET PARADENTOSE HOS DIN TANDLÆGE

Det er ikke sikkert, man mærker symptomerne på paradentose. Derfor er det vigtigt at gå regelmæssigt til tandlæge, så man holder tandkødet sundt og kan behandle betændelsestilstanden i tide. Hvis man oplever ændringer i tandkødet, skal man opsøge tandlæge så hurtigt som muligt for at minimere skaderne. Læs om, hvad vi kan tilbyde af behandlinger ved begyndende eller fremskreden paradentose her. Du er også altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til vores behandlinger.

Relaterede artikler

Læs også..