Parodontitis er en lumsk tandsygdom. Den kommer snigende, ofte uden særligt synlige symptomer. Derfor er det vigtigt, at du og din tandlæge – eller tandplejer – har fokus på den.
Det gøres bedst ved, at du tjekkes jævnligt for et evt. udbrud. Dette sker ved, at de tandkødslommer (poches), som ligger mod tanden, måles i dybde med en pochemåler. Er de blevet dybe, vil din tandlæge foreslå dig en behandling mod parodontitis.Sundt tandkød er lyserødt og sidder stramt mod tandrækken. Har du parodontitis vil et af de første tegn på et udbrud være, at dit tandkød bliver mørkerødt. Du oplever blødning, når du børster tænder.
Men blødning kan også forekomme ved tandkødsbetændelse, en langt mindre alvorlig tilstand, som kan stoppes ved god tandhygiejne og tandrensning. Hvis bare denne standses, vil du kunne forhindre, at den forbliver og udvikler sig til den langt mere behandlingskrævende parodontitis.
Er skaden sket, vil et af de første tiltag være en grundig rensning af tænderne. For at fjerne bakterier effektivt benytter vi lysaktiveret desinfektion. På den måde slås bakterierne ihjel uden at opbygge resistens over for antibiotika. Vi bruger ikke laser, da forskning viser, at laser blødgør tandsten uden at fjerne den.
Hvis tandkødslommerne er mere end seks mm, vil kirurgi ofte være den rigtige løsning. Tænderne bliver ikke nødvendigvis meget længere ved et indgreb. Formålet er at kunne rense bedre ved rodoverfladen og forsøge at få tandkødet til at vokse fast til roden igen.
Forudsætning for at behandlingen lykkes er, at du opretholder en optimal tandhygiejne.
Antibiotika
Vi bruger undertiden antibiotika til behandling af svær parodontitis. Der skal imidlertid en meget kraftig dosis til for at slå en bakterie ned på den biofilm (tynd bakteriebelægning), der sidder på rodoverfladen. Derfor anbefaler vi ikke antibiotika i tilfælde mildere angreb.
Paradentitisbehandling i klinikken i Horsens
Behandling med antibiotika kan aldrig stå alene.
Hvis din parodontitis ikke behandles, kan skaderne på dit tandsæt blive omfattende. Efterhånden vil parodontitisbakterierne angribe vævet omkring og under tanden så meget, at tanden mister sit fæste. Den løsnes, og dette tabte fæste vil ikke kunne vindes tilbage, selv med nok så intensiv behandling. Du kan få tænder, der ”stritter”.
I yderste konsekvens kan du miste de angrebne tænder. På grund af det inficerede væv vil det blive svært at finde gode løsninger på dit tandtab. Selv en løs protese kan være vanskelig at fastgøre efter et alvorligt parodontitisangreb.
Men løsningen er enkel: Daglig, god personlig tandhygiejne og tjek hos tandlæge/tandplejer.
Læs mere på Tandlægeforeningens hjemmeside
Du finder flere informationer her: https://www.tandlaegeforeningen.dk/til-patienter/tandsygdomme-gener-og-behandlinger/p-r/parodontitis/