Tandpine opstår ikke uden grund. Smerter er din krops måde at fortælle dig, at noget er, som det ikke burde være. Derfor er der god grund til at lytte til din krops signaler, hvis du har ondt i en tand.
I mange tilfælde er det vanskeligt at føle eller se med det blotte øje, præcis hvad der er galt. Tandpine skyldes ofte irritation af en tandnerve, men den specifikke årsag til dette varierer i høj grad. Derfor giver vi dig her en guide til, hvad du skal gøre, hvis du får tandpine.
RING TIL DIN TANDLÆGE
I tilfælde af akut tandpine hjælper det desværre ikke at bide tænderne sammen og vente på, at smerterne går i sig selv. Tandpine forsvinder ikke, før du har fået denne rette behandling, og derfor er der kun én ting at gøre: Ring til os og få en tid til behandling.
FÅ AKUT BEHANDLING AF TANDPINE HOS OS
Vi gør altid vores bedste for, at vores patienter hurtigst muligt får den rette behandling. Har du tandpine, vil vi derfor også bestræbe os på at finde en tid til tandbehandling samme dag.
På denne måde slipper du for unødige smerter, og vi finder frem til årsagen til tandpinen. Der kan nemlig være mange årsager til, hvorfor du har tandpine, og derfor er en grundig tandundersøgelse nødvendig for at fastlægge den præcise årsag.
Dog er der visse ting, der hyppigere leder til tandpine end andre, og hvilke disse er, kan du læse mere om her under.
4 HYPPIGE ÅRSAGER TIL TANDPINE
ET DYBT HUL
Hvis du i længere tid har haft et ubehandlet hul, er der risiko for, at bakterierne er trængt dybere ind i tanden. Her inficerer de tandroden og forårsager i værste fald dens død. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at rodbehandle for at afhjælpe problemet.
EN TANDBYLD
Hvis dødt væv inficeres af bakterier, er der risiko for udvikling af en tandbyld. En tandbyld er øm, varm og giver smerter, og derfor er dette en hyppig årsag til tandpine. Forekomsten af tandbylder kan blandt andet skyldes paradentose og svækket immunforsvar.
BETÆNDELSE I TANDKØDET
Hvis ikke tænder og tandkød dagligt holdes rent gennem tandbørstning, vil bakterier ophobes på tænder og langs tandkødsranden – og dette giver risiko for tandkødsbetændelse. Smerter, rødme og ømt tandkød er klare symptomer på tandkødsbetændelse, og betændelsen ses hyppigt i forbindelse med tænders frembrud – eksempelvis visdomstænder.
EN KNÆKKET ELLER REVNET TAND
Tandskader vil gøre tandnerven mere udsat og påvirkelig. Derfor leder knækkede og revnede tænder ofte til tandpine.